Endelig fikk vi det på plass! Etter å ha holdt på med vår vimsete reise i litt over ett år begynte vi å miste litt kontrollen på hvor vi var i det periodiske system. Så for å gjøre planleggingen av den videre reisen, og kanskje også muligheten for å finne akkurat DITT grunnstoff som du vil lytte til, litt enklere, så har vi endelig fått laget vårt helt egne periodiske system over podcast-episodene.
Som seg hør og bør følger oppsettet standardoppsettet for det periodiske system som daterer seg tilbake til 1940-tallet da Glenn Seaborg foreslo å plasse actenoidene og lantanoide under resten av tabellen for å tilpasse seg A4 arket sitt form mest mulig. Dette er også den formen som egner seg best for en nettside lest på en dataskjerm. På mobilen er det kanskje andre former som fungerer bedre, så kan hende vi kommer til å eksperimentere med det etterhvert..?



I dette periodiske systemet vil du ikke finne masse spennende teknisk informasjon eller detaljerte beskrivelser. Til det finnes det allerede altfor mange versjoner der ute. Noen vi kan anbefale er:
- The Photographic Periodic Table of the Elements – Detaljert teknisk informasjon og tips til hvordan man kan få tak i eksemplarer til egen grunnstoffsamling.
- Periodic Table – Royal Society of Chemistry – God oversikt, med både podcast og video for hvert enkelt grunnstoff
- Forsiden – Periodesystemet – UiO sin flotte oversikt på norsk, med de viktigste detaljene
På denne siden kommer vi i hovedsak altså til å linke til de episode vi har publisert og oppdaterte etter hvert som vi snakker om nye grunnstoffer, litt som en adventskalender! Vi kommer til å fortsette å prøve å publisere 1-2 episoder i måneden. Det vil si at vi sannsynligvis har gode 5 år igjen, så det er bare å lene seg tilbake og glede seg til de neste årene her på grunnstoffene.no!